TAYSAD Kasım-Aralık 2019 dergisinde “AR-GE Performans Ödülleri” ile ilgili Fabrika Müdürümüz Sn. İbrahim ZENGİN`in yazısı yayınlanmıştır.
Teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yürütülen projelerin sonunda ortaya konan yeni teknoloji ve çıktıların kamuoyuyla paylaşılması ve başarılı merkezlere ödül verilmesi amacıyla 7’nci Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreni yapıldı. İş Birliği ve Etkileşim Kategorisi birincisi Kale Oto Radyatör Sanayi ve Ticaret AŞ. oldu.
Otomotiv sektörü başta olmak üzere tasarım ve üretim hizmeti vermekte olduğumuz bütün alanlardaki gelişmeleri yakından takip etmekte olan firmamız, gerek yurtiçi ve yurtdışı müşterilerinin, gerekse pazarın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma ve geliştirme faaliyetlerine öncelik verme politikasını yıllardır titizlikle sürdürmektedir.
Bu bağlamda, pazar ve müşteri beklentilerini proaktif biçimde değerlendirmek amacıyla ve milli ekonomiye daha çok katkı sağlama hedefiyle Ar-Ge Merkezi kuran öncü kuruluşlardan biri olan Kale, 2011 yılında tüm altyapı çalışmalarını tamamlayarak Ar-Ge Merkezi Belgesini almıştır.
Belirtilen hedeflerle uyumlu olarak artan bir faaliyet temposu ile son 3 yılda üst üste ödül kazanan bir firma olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.
2016 yılında ‘Yeni Nesil Yüksek Güçte Çok Amaçlı Traktör Soğutma Modülü Geliştirilmesi ‘ Projesi; 2017 yılında da ‘Ar-Ge Yönetimi Örneği Olarak İnsansız Hava Araçları (İHA) Soğutma Modülü` Projesi ile Ar-Ge Yönetimi Kategorisi`nde ödüller kazanılmıştı.
Son olarak, 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar- Ge Merkezleri Performans Ödülleri Toplantısı`nda ilan edildiği üzere, Kale ‘İşbirliği ve Etkileşim Kategorisinde’ Birincilik Ödülüne layık görülmüştür. Ödülü Plaketi , düzenlenen törende Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank tarafından yetkililerimize verilmiş bulunmaktadır.
Kale Ar-Ge Merkezi faaliyetleri, üniversiteler, TÜBİTAK, yurtdışındaki test ve araştırma merkezleri yanında, co-design bağlamında tüm müşteri ve tedarikçilerimizle işbirliği bağlamında yürütülmektedir.
Savunma sanayinde İHA , SİHA, MİLGEM gibi projelerde firmamız, belirtilen ana amaca yönelik yerlileştirme ve geliştirme faaliyetlerinde tüm mühendislik gücünü, akreditasyon belgesine sahip test ve deney laboratuarı imkanlarını seferber etmektedir.
Diğer taraftan, içten yanmalı motor teknolojisinin kullanıldığı tüm araçlar için ısıtma ve soğutma sistemleri tasarlayıp üretme konusunda öncü ve uzman bir kuruluş olan firmamız , özellikle çevre kirliliğindeki artış başta olmak üzere bir çok parametreye bağlı olarak gelişme ve yaygınlaşma göstermekte olan , geleceğin araç konsepti elektrikli taşıtların (EV) bu bağlamdaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projeler konusunda da yoğun bir çalışma içindedir.
Kale, 10 yıllık Ar-Ge birikiminin katkısıyla elektrikli araçlardaki soğutma ve ısıtma- havalandırma (HVAC) projeleri bağlamında son 2 yılda artan bir tempo ile ‘ Thermal Management System` (TMS) yapılandırmasını tamamlamış olup; otobüs, kamyon ve diğer araç türlerinde Batarya ve Güç Transferi Sistemleri Termal Yönetimi (Battery Thermal Management ), (Powertrain Thermal Management) prensiplerine uygun olarak soğutma ve HVAC projeleri üzerindeki çalışmalarını hızla devam ettirmektedir.
Yapılan projeksiyonlara göre elektrikli taşıtlar, 2040 yılında satılan araçların yüzde 54’ünü, sistemdeki toplam araç sayısının ise yüzde 33’ünü oluşturacaktır. Bu araçlarda kullanılan değişik tiplerdeki bataryalar için dayanım ve ağırlık azaltma kritik bir faktör olmakla beraber, bataryaların soğutulması da en az o kadar önemlidir. İşte bu amaçla , şarj-deşarj sırasında sıcaklığı optimum aralıkta tutmak, performans ve yıpranma arasında en iyi dengeyi kurmak için Termal Yönetim Sistemine göre tasarımlanmış proje yetkinliğine sahip olmak gerekmektedir.
Kale Ar-Ge Merkezi , Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinde elde edilen başarıları, istikrar içinde sürdürme ve bir üst seviyeye çıkarma kararlılığını temel prensip olarak benimsemiş olup; geleceğe güçlü bir motivasyonla bakmaktadır.